Programismertető

"Köszönjük, Magyarország!" - program a szabadúszó előadóművészek részére.

Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, az előadóművészek számára nem adottak a munkavégzés feltételei, melynek következményeként részben vagy teljes mértékben elesnek a megélhetésüket biztosító bevételektől.

A kialakult helyzetben a „Köszönjük, Magyarország!” program lehetőséget kíván teremteni a pandémia miatt nehéz helyzetbe került előadóművészek egzisztenciális helyzetének javítására.

A Köszönjük, Magyarország! program célja, hogy a pandémiás időszak elmúltával a hivatásos előadóművészek továbbra is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek. Továbbá, hogy a program keretében megvalósuló produkciók által az újrainduló kulturális élet országszerte gyarapodhasson. A közönség pedig a tehetséges fiatal előadóművészekkel, illetve az ország neves előadóival egyaránt ingyenes feltételek mellett találkozhasson.

A művészeti élet dolgozói a pandémia időszaka alatt is kivették részüket a lakosság lelki egyensúlyának „karbantartásából”, de sok független művész vesztette el a munkáját az elmúlt időszakban.

A nehéz helyzetbe került művészeket nem segélyekkel, hanem későbbi fellépésekkel segítjük.

A program első része sikeresnek bizonyult, a tavaly nyári időszakban olyan kistelepülésekre is minőségi kulturális produkciók juthattak el, amilyenre korábban nem volt példa. Az embereknek lakóhelytől függetlenül igényük van a kultúrára, a korlátozások feloldása után pedig országszerte lehetőség lesz arra, hogy a kisebb települések kultúrházai, könyvtárai, szabadtéri színpadai értékes produkcióknak adjanak helyet.

Ha valakik képesek az élet újraindításában segíteni, akkor azok a kulturális szféra dolgozói.

A Köszönjük, Magyarország! program folytatásában ötszázezer forintot igényelhetnek a munka nélkül maradt előadóművészek. Ezért cserébe az érintetteknek vállalniuk kell, hogy amint lehetséges, 2-10 alkalommal fellépnek országszerte.

A „Köszönjük, Magyarország!” program további célja, hogy a bekerült jelentkezők kulturális szolgáltatásának köszönhetően a programba regisztrált befogadóhelyek közösségépítő eseményeikre térítésmentesen hívhassanak meg Magyarország bármely szegletébe produkciókat, ezáltal a helyi közönség változatos és színvonalas, ingyenesen látogatható kulturális programokban részesülhet.

A megvalósítandó előadó-művészeti program specifikus részleteit a megfelelő kategória részletes tájékoztatója taglalja.

Fontos szempont, hogy a programba bekerült előadóművészek által nyújtott produkciók elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, faluházakban, könyvtárakban, múzeumokban, iskolákban, óvodákban, egyházi és szociális intézményekben, klubokban, szabadtéri színpadokon, kisközösségek, helyi szervezetek, alapítványok és egyesületek meghívására és szervezésében kerüljenek bemutatásra. A helyszínek változatos technikai adottságai miatt nagy hangsúlyt kap a programok kialakítása és létrehozása kapcsán az előadóművészek kreativitása az egyedi helyzetek kezelése.

A megvalósítást a befogadó intézmények és a bekerült művészek az e célra létrehozott weboldalon ( www.koszonjukmagyarorszag.hu) keresztül bonyolítják. A Déryné Nonprofit Kft. a színházművészet kategóriában, a Magyar Művészeti Innovációs Központ mozgásművészet kategóriában, a Filharmónia Magyarország pedig zeneművészet kategóriában járul hozzá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közreműködésével a „Köszönjük, Magyarország!” program megvalósulásához és lebonyolításához, a vidék kulturális ellátottságának növelése érdekében.